Trebate pomoć?
Želim kontakt

  Poštovana/i,

  Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćemo Vas kontaktirati na telefon.

  Lijepi pozdrav

   Poštovana/i,

   Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćemo Vas kontaktirati putem email-a.

   Lijepi pozdrav

    Srpanj 2024
    PonUtoSriČetPetSubNed
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Poštovana/i,

    Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćete dobiti email s podacima za online sastanak.

    Lijepi pozdrav

    Što je samoobnova?

    Model samoobnove (novčana pomoć) omogućuje vam bržu realizaciju obnove jer samostalno odlučujete o ključnim koracima provedbenog procesa tako što sami birate projektanta, izvođača radova i nadzor, kao i razdoblje početka i završetka radova.
    Novim Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom model samoobnove dodatno je unaprijeđen te su njime omogućene pogodnosti za vlasnike nekretnina oštećenih u potresu koji se odluče za obnovu po modelu samoobnove. Trošak konstrukcijske obnove država financira u stopostotnom iznosu na području na kojem je proglašena katastrofa, a na području prirodne nepogode država financira 80% konstrukcijske obnove, dok 20% financira Grad Zagreb, odnosno Krapinsko-zagorska županija.

     

    Nadležnost za obradu zahtjeva

    Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine nadležno je za obradu zahtjeva za obnovu i donošenje rješenja te isplaćuje novčani iznos sukladno razini i stupnju oštećenja zgrade.

    Kako pokrenuti model samoobnove?

    Zahtjev za samoobnovu (novčanu pomoć) podnosi vlasnik odnosno suvlasnik obiteljske kuće, a u slučaju obnove zgrade (višestambene, stambeno-poslovne ili poslovne zgrade koje prema posebnom propisu trebaju imati upravitelja) podnosi upravitelj zgrade. Kako biste inicirali obnovu vaše zgrade, proučite model samoobnove i obratite se upravitelju te zatražite angažman u obnovi. Ako ste već podnijeli zahtjev za organiziranu obnovu, možete ga izmijeniti u model samoobnove, odnosno novčanu pomoć na tako da predate izjavu kojom mijenjate model obnove.

    Pogodnosti samoobnove