Trebate pomoć?
Želim kontakt

  Poštovana/i,

  Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćemo Vas kontaktirati na telefon.

  Lijepi pozdrav

   Poštovana/i,

   Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćemo Vas kontaktirati putem email-a.

   Lijepi pozdrav

    Travanj 2023
    PonUtoSriČetPetSubNed
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728 

    Poštovana/i,

    Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćete dobiti email s podacima za online sastanak.

    Lijepi pozdrav

    Što je samoobnova?

    Model samoobnove (novčana pomoć) omogućuje vam bržu realizaciju obnove jer samostalno odlučujete o ključnim koracima provedbenog procesa tako što sami birate izvođača radova i nadzor, kao i razdoblje početka i završetka radova. Novim Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom koji je donesen krajem srpnja 2022. godine, model samoobnove dodatno je unaprijeđen te su njime omogućene pogodnosti za vlasnike nekretnina oštećenih u potresu koji se odluče za model samoobnove.

    Nadležnost za obradu zahtjeva

    Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine nadležno je za obradu zahtjeva za obnovu i donošenje odluka te provodi jednak postupak u procesu obnove, bilo da se radi o organiziranoj obnovi ili o modelu samoobnove. Nakon što Ministarstvo donese Odluku o obnovi, Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije ili Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, ovisno o područnoj nadležnosti, provodi kontrolu i isplaćuju opravdano utrošena sredstva.

    Kako pokrenuti model samoobnove?

    Zahtjev za samoobnovu (novčanu pomoć) podnosi vlasnik odnosno suvlasnik obiteljske kuće, a u slučaju obnove zgrade (višestambene, stambeno-poslovne ili poslovne zgrade koje prema posebnom propisu trebaju imati upravitelja) podnosi upravitelj zgrade. Kako biste inicirali obnovu vaše zgrade, proučite model samoobnove i obratite se upravitelju te zatražite angažman u obnovi. Ako ste već podnijeli zahtjev za organiziranom obnovom, možete ga izmijeniti u model samoobnove, odnosno novčanu pomoć.

    Pogodnosti samoobnove