Trebate pomoć?
Želim kontakt

  Poštovana/i,

  Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćemo Vas kontaktirati na telefon.

  Lijepi pozdrav

   Poštovana/i,

   Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćemo Vas kontaktirati putem email-a.

   Lijepi pozdrav

    Srpanj 2024
    PonUtoSriČetPetSubNed
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Poštovana/i,

    Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćete dobiti email s podacima za online sastanak.

    Lijepi pozdrav

    Česta pitanja – Obnova od potresa

    Tko ima pravo na obnovu nakon potresa?

    Pravo na obnovu imaju svi (su)vlasnici nekretnina koje su oštećene u potresu 22. ožujka 2020. odnosno 28. i 29. prosinca 2020. godine a ovisno o vrsti oštećenja. Prava su pobliže određena Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom i Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom.

    Što ako zgrada nema oznaku oštećenja?

    Ako nije obavljen preliminarni pregled i kuća odnosno zgrada nema oznaku oštećenja, potrebno je angažirati ovlaštenog građevinskog inženjera da izradi nalaz o oštećenju s fotodokumentacijom.

    Koja je uloga Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine?

    Ministarstvo odlučuje o podnesenim zahtjevima odnosno donosi odluke na temelju kojih se isplaćuje novčana pomoć, obnavljaju kuće i zgrade te uklanjanju i grade zamjenske obiteljske kuće.

    Koja je uloga Fonda za obnovu?

    Fond za obnovu je provedbeno tijelo koje provodi odluke Ministarstva odnosno organizira obnovu i isplaćuje novčanu pomoć. Također, u postupku javne nabave odabire pružatelje usluga (ovlaštene arhitekte i građevinske inženjere, revidente, nadzorne inženjere, tehničko-financijsku kontrolu) i izvođače građevinskih radova. Fond sklapa ugovore s pružateljima usluga i prati provedbu ugovora.

    Koja je uloga Središnjeg državnog ureda?

    Središnji državni ured je također provedbeno tijelo koje provodi odluke Ministarstva. Provodi obnovu odnosno uklanjanje obiteljskih kuća i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća na područjima pogođenim potresom na kojima je proglašeno stanje prirodne katastrofe.

    Što je organizirana obnova?

    Organiziranu obnovu, nakon donošenja odluke Ministarstva, provodi Fond za obnovu ili Središnji državni ured ovisno o područnoj nadležnosti. Kod organizirane obnove postupak na razini države je zahtjevniji i traje duže (primjerice u postupku nabave), nego u slučaju kada se vlasnik objekta angažira oko dijela organizacije obnove gdje samostalno odlučuje o odabiru izvođača radova te koordinira tijek obnove.

    Što je samoobnova?

    (Su)vlasnici mogu obnoviti svoje obiteljske kuće i zgrade nakon što od Ministarstva pribave odluku o obnovi. Novčana pomoć za obnovu može se dobiti prije započetih radova, tijekom ili nakon završene obnove. Zahtjev za novčanu pomoć na Obrascu 3 podnosi se Ministarstvu koje odlučuje o zahtjevu a novčanu pomoć isplaćuje Fond za obnovu ili Središnji državni ured za obnovu.

    1 2 3 4