Trebate pomoć?
Želim kontakt

  Poštovana/i,

  Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćemo Vas kontaktirati na telefon.

  Lijepi pozdrav

   Poštovana/i,

   Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćemo Vas kontaktirati putem email-a.

   Lijepi pozdrav

    Srpanj 2024
    PonUtoSriČetPetSubNed
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

    Poštovana/i,

    Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćete dobiti email s podacima za online sastanak.

    Lijepi pozdrav

    Održana tematska sjednica saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo

    Ministar je istaknuo da će uskoro građani koji se odluče na prelazak iz organiziranog modela obnove u model samoobnove u kojem sami pronalaze izvođača radova moći dobiti odluku od Ministarstva u roku od dva tjedna.

    Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izvijestio je kako je Ministarstvo do 30. studenoga 2022. zaprimilo 20.362 zahtjeva za 18.670 različitih lokacija i donijelo 7.279 akata, što je 2.000 novih akata od sjednice Odbora u svibnju.

    Uspoređujući podatak iz lipnja, kada su donesena 172 akta o obnovi, s podacima iz studenoga u kojem je doneseno 485 akata, vidljivo je da je Ministarstvo ostvarilo značajan napredak u dinamici donošenja akata tijekom druge polovice 2022., naglasio je ministar.

    Ministarstvo je u posljednjih šest mjeseci značajno unaprijedilo regulatorni okvir, donošenjem Zaključaka o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, Novim Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom, Pravilnikom o provedbi postupka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove te Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o osiguranju novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom.

    Kad je riječ o Fondu solidarnosti za oba područja pogođena potresima, podneseni su zahtjevi za naknadu sredstava u iznosu od 2,2 milijarde kuna. Trenutno su na potresima pogođenim područjima realizirani značajni troškovi, odnosno izvršeni radovi, za koje se tek očekuje kompletiranje dokazne dokumentacije i podnošenje zahtjeva za nadoknadom sredstava, a dosadašnja praksa pokazuje da je razdoblje od nastanka troška do dostave kompletirane dokazne dokumentacije u prosjeku dva mjeseca.

    Prema izvješćima zabilježen je napredak i u provedbi donesenih odluka za koja su nadležna provedbena tijela.

    U drugoj polovici 2022. povećan je broj gradilišta na kojima se, na području Središnjeg državnog ureda, izvode radovi na 102 zamjenske obiteljske kuće, a završena je izgradnja šest zamjenskih obiteljskih kuća te je nekonstrukcijski obnovljeno više od 6.000 kuća.

    U području nadležnosti Fonda za obnovu završeni su radovi 12 konstrukcijskih samoobnova, dvije organizirane nekonstrukcijske obnove i 2.167 manje zahtjevnih obnova, dok je u tijeku izvođenje 24 konstrukcijske obnove kuća i višestambenih zgrada i 13 organiziranih nekonstrukcijskih obnova.

    Izvor: HINA