Trebate pomoć?
Želim kontakt

  Poštovana/i,

  Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćemo Vas kontaktirati na telefon.

  Lijepi pozdrav

   Poštovana/i,

   Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćemo Vas kontaktirati putem email-a.

   Lijepi pozdrav

    May 2024
    PonUtoSriČetPetSubNed
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930 

    Poštovana/i,

    Vaš zahtjev je zaprimljen. U najkraćem mogućem roku povratno ćete dobiti email s podacima za online sastanak.

    Lijepi pozdrav

    Održana prva informativna radionica o novom Pozivu za energetsku obnovu višestambenih zgrada

    Zagreb, 24. travnja 2024. godine – Radionica je održana virtualno, putem platforme Microsoft Teamsa, a zainteresiranim potencijalnim prijaviteljima poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada prezentirali su službenici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

    Ovim Pozivom sufinancirat će se izrada projektne dokumentacije i energetska obnova postojećih višestambenih zgrada neoštećenih u potresima s područja cijele države te onih koje su bile oštećene u potresima 22. ožujka te 28. i 29. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, no u međuvremenu su već provele hitne sanacije, odnosno nekonstrukcijsku ili konstrukcijsku obnovu.

    Podsjećamo, cilj Poziva je provođenje integralne energetske obnove, dubinske obnove i sveobuhvatne obnove višestambenih zgrada koja će rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd) (kWh/god) od najmanje 50% u odnosu na stanje prije obnove na razini svakog projektnog prijedloga. Iznimno, zgrade upisane u Registar kulturnih dobara RH (kao pojedinačno zaštićeno nepokretno kulturno dobro ili kao dio kulturno-povijesne cjeline), koje ne mogu ostvariti gore spomenuti uvjet, trebaju ostvariti uštede primarne energije (Eprim) na godišnjoj razini od najmanje 30% u odnosu na stanje prije obnove, također na razini svakog pojedinog projektnog prijedloga.

    Pozivom se podupiru mjere energetske učinkovitosti, korištenje obnovljivih izvora energije, mjere povećanja potresne otpornosti zgrade, sigurnosti u slučaju požara, osiguranja zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta, osiguranja pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, ugradnje elemenata zelene infrastrukture, održive urbane mobilnosti i elektromobilnosti.

    Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u funkciji Nadležnog tijela, održalo je prezentaciju natječajne dokumentacije Poziva u svrhu što kvalitetnije pripreme projektnih prijedloga, dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao Provedbeno tijelo, u okviru svoje prezentacije o provedbi ugovora za sufinanciranje bespovratnim sredstvima ukazao na najčešće probleme u provedbi projekata.

    Prezentacije su dostupne na linkovima niže:

    Iduća radionica planirana je 7. svibnja 2024. s početkom u 10 sati, a informacije o prijavama i terminima dostupne su na linku niže:

    Informativne radionice – prijave i termini – LINK!!!

    Poziv “Energetska obnova višestambenih zgrada” objavljen je 29. ožujka 2024. godine, a podnošenje projektnih prijedloga u sustavu fondovieu za upravitelje zgrada i predstavnike suvlasnika bit će moguće najkasnije do 3. lipnja 2024. godine u 16:00 sati.

    Najniži iznos bespovratnih sredstava za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga iznosi 55 tisuća eura, a najviši čak 6,5 milijuna eura.